Viikonloppu Ortodoksia-leirillä

20.09.2023

Viikonloppu Ortodoksia-leirillä

Syysaurinko nauroi täydellä naamallaan ja toivotti Ortodoksia-leirille osallistuneet tervetulleiksi Puroniemen leirikeskukseen. Arjen velvoitteet ja kiireet karisivat hiljalleen mielestä, kun istahdimme terassille nauttimaan emäntien loihtimista kahvipöydän antimista. Esittelykierros pyyhki pois mielestä jännityksen ja viimeisetkin pelot siitä, että olisi eksynyt viikonlopuksi seuraan, jossa ei viihtyisi. Vaikka moni tapasi toisensa ensimmäistä kertaa, oli kuin olisimme tulleet kotiin, vanhojen ystävien joukkoon.

Luottamuksen ja avoimuuden ilmapiiri vain vahvistui viikonlopun aikana, kun yhdessä syvennyimme  isä Raimon ja isä Kalevin johdatuksella ortodoksisen kirkon opetukseen niin syyllisyydestä, häpeästä kuin katumuksestakin, pahan ongelmasta ja vihasta sekä elämästä kuoleman jälkeen. Mielenkiintoiset teemat herättivät vilkkaan keskustelun ja nostivat esiin osanottajien omia kokemuksia ja mieltä askarruttaneita kysymyksiä. Se oli omiaan sekä syventämään saamaamme tietoa että lähentämään meitä toisiimme.

Aika kului kuin siivillä ja muu maailma murheineen asettui uuteen perspektiiviin elämän ja kuoleman suurten kysymysten äärellä. Turha sanoakaan, että teemojen käsittely jatkui joka ilta rantasaunan leppeissä löylyissä. Miettimistä jäi taatusti jokaiselle myös kotiin viemisiksi.

Lauantaina päätimme uhmata sadetta ja syysviiman koleutta ja laulaa kiitosakatistoksen sittenkin kirkossa. Kanttori Viktor Jetsun jylhä ääni innosti jokaisen yrittämään parastaan. Kiitos ja ylistys nousivat syvältä sydämestä, kun kappelissa kaikui: Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Sunnuntainakin satoi taivaan täydeltä, mutta askel tuntui kevyeltä, kun suuntasimme kirkonkellojen kutsusta pyhäkköön. Yhteinen liturgia ehtoollisineen saatteli meidät kotimatkalle. Ennen eroamistamme kuulimme vielä isä Raimon alustuksen pyhistä enkeleistä ja ruumiittomista voimista. Lähdimme siis tien päälle vakuuttuneina siitä, että suojelusenkeli kulkee matkassa, olipa edessä mitä hyvänsä.

Salmilaismuistojaan kanssamme viikonloppuna jakaneen Viktor Jetsun opastamina pysähdyimme kotimatkan alkajaisiksi ihastelemaan Rautalammin ortoksista kirkkoa ja ihastelemaan, miten paljon kaunista talkoovoimin on saatu aikaan. Ihmeitä tekevän pyhän Nikolaoksen ikonin tie Salmin Orusjärveltä evakkona Rautalammille pyhän Nikolaoksen kirkkoon on suuri ihme sekin.

 

Kiitoksin ja kiitollisin mielin Helena Vaittinen

     

19.04.2024MITÄHÄN PURONIEMEN MAASTA LÖYTYY?
17.03.2024OLIPA MUKAVA PÄIVÄ - PERHEIDEN PUUHAPÄIVÄ 16.3.
15.03.2024ISON ILON AIHETTA YHDISTYKSELLE JA KUNNIOITTAVAA KIITOSTA MANSIKKA ry:lle. MÄKIMAJAN KUNNOSTUKSEEN 25 000 EUROA AVUSTUSTA.
20.09.2023Viikonloppu Ortodoksia-leirillä
24.08.2023Syksyn 2023 ohjelmaa
20.06.2023Kaikkien leiri 16.-18.6.2023
29.04.2023Puroniemen omat "apostolit"
05.04.2023Puroniemi on mukana kylien yhteiset tilat-esittelyssä
27.03.2023Vuosi vaihtui - hallitus ei
22.03.2023Kun hauki söi ahvenen - väriä, iloa ja hartautta Puroniemessä

Siirry arkistoon »